Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-27-2017, 09:29 PM   #1
Registered User
 
Join Date: Jun 2017
Location: Visalia, Ca
Posts: 136
Question 2001 Boxster S with 2 annoying issues.

I've just bought a 2001 Boxster S, 3.2L 6 speed manual.

First annoyance, the factory CDR-220 stereo has only the right hand channel working.
Adjusting balance and fader has no effect. Tested the left speakers and test okay.

Second annoyance, the passenger side window does not drop when lowering the top. If I drop it via the window control and operate the top, no issues. The top drops into place and no errors. If I don't drop the window manually, when raising the top, it sticks and won't close completely. And, results in the dash alarm about the top.Both windows raise and lower properly otherwise and, if the passenger window is lowered before raising the top, it raises automatically as it should.

Basically, I'm looking for ideas, hints, hyperbolic supposition? about where to begin troubleshooting these two issues. I've ordered the removal tools for the radio so I can check those connections once they arrive. Many seem to think it's an amp problem but, in my case, there is no external amplifier.

RobertKing is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2017, 03:08 AM   #2
Registered User
 
KevinH1990's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Virginia
Posts: 1,481
Look in the front trunk behind the spare tire. There is likely to be an amp there. If you need to replace it, let me know. The problem could have several sources - defective head unit, defective amp, or severed or disconnected wiring.

I haven't run into the problem with the window, so I hope that someone else will suggest the source of the problem.

Nice car by the way. I like the look of the factory litronics.
__________________
2000 Arctic Silver/Black, Hard Top, On Board Computer
PNP Rear Speakers, HAES 6-Channel Amp, Avic Z140BH,
Painted Bumperettes, 2004 (OEM) Top, Homelink integrated in dash with Targa switch, 997 Shifter, Carrera Gauge Cluster with silver gauge faces, heated 12-way driver & 8-way passenger seats, Litronics, silver console
KevinH1990 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2017, 04:15 AM   #3
Multi-Boxer Driver
 
Deserion's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Orange Park, FL
Posts: 1,351
Garage
Welcome.

If it ends up being a head unit issue, Becker Autosound should be able to make any repairs (and upgrades) on it.
__________________
-Chris
2004 Porsche Boxster 2.7
1991 Porsche 911 C2 Targa 3.6
2017 Subaru Outback 3.6R
Deserion is online now   Reply With Quote
Old 06-28-2017, 08:20 AM   #4
1997 Tip, 2018 Macan
 
rexcramer's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Upland, CA
Posts: 1,316
Garage
The window regulators are a known problem with these cars. I have replaced both of mine/DIY. My recommendation is to bite the bullet and pay for the OEM parts. I tried the URO regulators and had problems. There are also several micro switches that work together with the top and windows that can be faulty.

Here are a couple of links that should help;

Porsche Boxster Window Regulator Replacement / Window Switch Replacement / Window Motor Replacement - 986 / 987 (1997-08) - Pelican Parts Technical Article

Porsche Boxster 986/987 (1997-2004) Technical Articles | Pelican Parts

Welcome and safe travels.
rexcramer is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2017, 05:22 PM   #5
Registered User
 
Join Date: Jun 2017
Location: Visalia, Ca
Posts: 136
Sadly, no amp there.
RobertKing is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2017, 02:58 AM   #6
Registered User
 
KevinH1990's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Virginia
Posts: 1,481
That's unexpected. I thought that the package that included the factory litronics on the S models also included the upgraded sound system. So, I'm assuming that you only have the dash speakers and don't have the woofers in in the doors.

If that is the case, because you have verified that your speaker is OK, your possible causes of the problem are either a defect in the head unit or a problem with the wiring. I suggest you pull the head unit and verify that everything is plugged in properly.

Good luck.
__________________
2000 Arctic Silver/Black, Hard Top, On Board Computer
PNP Rear Speakers, HAES 6-Channel Amp, Avic Z140BH,
Painted Bumperettes, 2004 (OEM) Top, Homelink integrated in dash with Targa switch, 997 Shifter, Carrera Gauge Cluster with silver gauge faces, heated 12-way driver & 8-way passenger seats, Litronics, silver console
KevinH1990 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2017, 04:25 AM   #7
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Location: Bastrop, Tx
Posts: 2,532
CD changer but no amp? I can't remember seeing that before
__________________
Woody
itsnotanova is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2017, 04:29 AM   #8
Porsche "Purist"
 
Paul's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Wisconsin
Posts: 2,112
Garage
Perhaps the PO removed an aftermarket radio and tried to reinstall the original radio before selling the car....
__________________
1998 Boxster with 7.8 DME, 2005 3.6 liter/325 hp, Variocam Plus, 996 Instrument panel
2001 Boxster original owner. I installed used motor at 89k.
1987 924S. 2002 996TT. PST-2
Owned and repaired Porsches since 1974. Porsche: It's not driving, it's therapy.
Paul is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2017, 10:43 AM   #9
Registered User
 
Join Date: Jun 2017
Location: Visalia, Ca
Posts: 136
I'll be doing that after work today. Got the removal tools this morning. Hopefully, it's just a connection problem. I'll update once I've had a chance to pull the head unit and check the wiring.
RobertKing is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2017, 04:51 PM   #10
Registered User
 
KevinH1990's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Virginia
Posts: 1,481
Quote:
Originally Posted by Paul View Post
Perhaps the PO removed an aftermarket radio and tried to reinstall the original radio before selling the car....
I think that is the answer. If the car has door speakers, that would confirm it.
__________________
2000 Arctic Silver/Black, Hard Top, On Board Computer
PNP Rear Speakers, HAES 6-Channel Amp, Avic Z140BH,
Painted Bumperettes, 2004 (OEM) Top, Homelink integrated in dash with Targa switch, 997 Shifter, Carrera Gauge Cluster with silver gauge faces, heated 12-way driver & 8-way passenger seats, Litronics, silver console
KevinH1990 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2017, 07:25 PM   #11
Registered User
 
Join Date: Jun 2017
Location: Visalia, Ca
Posts: 136
Quote:
Originally Posted by KevinH1990 View Post
I think that is the answer. If the car has door speakers, that would confirm it.
No door speakers. Just dash speakers. Got the head unit out, took some major struggle and side to side wiggling to get it free. Harness looks dead stock, no sign of loose connections or broken ones either. Then again, who knows, I'm continuing to find things wrong that I didn't notice before buying. No door lights, front trunk light doesn't appear to work and so on. Think I may have purchased a money pit.
RobertKing is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2017, 09:35 PM   #12
Registered User
 
Join Date: Jun 2017
Location: Visalia, Ca
Posts: 136
Well, hooked up a small speaker to the left side of the stereo. Sound coming out just fine. Hooked up the existing speaker, crackling sound for a few seconds then it went silent on that side. Not sure if it's the head unit or the speaker, plan to swap the left/right this weekend to double check...
RobertKing is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2017, 09:07 PM   #13
Registered User
 
Join Date: Jun 2017
Location: Visalia, Ca
Posts: 136
In case anyone is curious, I pulled the left speaker again today and took it to a stereo shop. They tested the speaker. Dead as a door nail. Found a decent priced used one on eBay so, in a few days problem should be solved. As I said in a previous post, the left side does work on the radio with a small test speaker so, crossing my fingers that's the only issue.

RobertKing is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
2001 , 3.2l , boxster s


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 11:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page