Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-18-2008, 09:29 AM   #1
Registered User
 
Join Date: May 2008
Location: IA
Posts: 2
Question Need diagnostic help for rear spoiler

Hello from a new member!

I've searched this board for a similar issue and can't seem to find one, so here goes:

I recently bought a plain-Jane 97 Boxster in pretty good condition, but the spoiler does not extend or retract automatically or manually. The warning indicator light does come on at the appropriate speed. Based on other posts, I replaced the relays and checked the fuse, still no action.

Got the VOM out and checked the operation of the manual switch, and it appears to be functioning properly. Went back to the wiring connector to the spoiler motor itself, and I can get it to raise and lower by applying 12 v to it, so the motor functions.

Any suggestions as to further diagnostic steps (Bentley is of no help)? Are there switches or sensors that detect the position of the spoiler that might be maladjusted?

Thanks in advance for any help.

Cliff

cgmillard is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2008, 10:54 AM   #2
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Calgary Canada
Posts: 72
Cliff...mine did exactly the same thing. The motor would work when jumpered.
There are microswitchs inside the motor that fail. You have to replace the motor,
which is not that big a deal. I bought a used one from a wrecker for 50 bucks and problem solved.

Hope this helps...

Mike
MikeM is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2008, 09:07 AM   #3
pk2
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: Tustin Ca.
Posts: 449
Mike,

Mine doesn't really function correctly either. Checked all the switches and connections. Fine. Goes up and keeps 12v current flowing indefinitely till the ig. Is turned off,

I saw those relays in the wiring diagram. Did you try to take the motor aapart and clean the contacts?

Regards, PK
__________________
http://img87.imageshack.us/img87/163...58x6ir4.th.jpg
99 Supercharged 2.5L
pk2 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2008, 11:00 AM   #4
Registered User
 
Join Date: May 2008
Location: IA
Posts: 2
Thanks Mike and pk2

Appreciate the comments. I did disassemble the motor. No apparent problems, and I don't see anything that looks lie switches there. I am debating on whether to keep fooling with it or to go with an aftermarket fixed spoiler.

Cliff
cgmillard is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2008, 12:03 PM   #5
Registered User
 
Jaxonalden's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Oklahoma City
Posts: 1,209
Garage
CG,

I called Oklahoma Foreign (1-405-799-0645), there're a Porsche salvage yard, and they have a used spoiler motor for $75. I also call the local Porsche dealership and they want $180.
__________________
Sadly on the outside looking in.
"Drive it like the Doctor ordered"
Jaxonalden is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2008, 12:58 PM   #6
Registered User
 
Lil bastard's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Du Monde
Posts: 2,199
Quote:
Originally Posted by pk2
Mike,

Mine doesn't really function correctly either. Checked all the switches and connections. Fine. Goes up and keeps 12v current flowing indefinitely till the ig. Is turned off,

I saw those relays in the wiring diagram. Did you try to take the motor aapart and clean the contacts?

Regards, PK
If you get a constant 12V one of the relays is malfunctioning and needs to be replaced - they're located in the rear relay panel behind the trunk lining.
__________________
1990 Porsche 964 Carrera 4 Cabriolet
1976 BMW 2002
1990 BMW 325is
1999 Porsche Boxster
(gone, but not forgotten)
http://i933.photobucket.com/albums/a...smiley-003.gif

Never drive faster than your Guardian Angel can fly!
Lil bastard is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2008, 02:53 PM   #7
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Howell, N.J.
Posts: 73
Is the indicator light on the dash supposed to illuminate when the spoiler raises and go oput when it goes down? My light only comes on when I start the car and stays on until I drive a few feet and then it goes off. My spoiler functions fine but the light not coming on confuses me...
__________________
Gary S.

2000 non-S Guards RED
Mostly stock-so far...
rear speakers
3 spoke
K+N
Red bumperettes
Speedster humps
Planning:
some stinkin' cup holders
rebeltown is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2008, 02:57 PM   #8
pk2
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: Tustin Ca.
Posts: 449
Quote:
Originally Posted by Lil bastard
If you get a constant 12V one of the relays is malfunctioning and needs to be replaced - they're located in the rear relay panel behind the trunk lining.
Thanks,

Actually I did check the relays, I first swapped them for each other which should have reversed the problem (going down but not up), it didn't. I then popped the caps off, cleaned the contacts and then watched them activate (just fine).

The problem is the 12v going to the "up" relay stays on after the button is released...indefinitely, untill I turn the ig. off. Then, switching the key back on, the 12v is gone (to the up relay) and I can then, and only then, use the down button to bring the spoiler down.

Checked the up/down button with a volt meter...fine.

Regards, PK
__________________
http://img87.imageshack.us/img87/163...58x6ir4.th.jpg
99 Supercharged 2.5L

Last edited by pk2; 06-06-2008 at 03:08 PM.
pk2 is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2008, 03:18 PM   #9
Registered User
 
Jaxonalden's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Oklahoma City
Posts: 1,209
Garage
Rebletown,

The light comes on when you exceed 75mph and the spoiler does not deploy. Above 75mph the rear of the car experiences lift and the spoiler provides the downforce needed to keep the tires planted to the asphalt and you in control.
__________________
Sadly on the outside looking in.
"Drive it like the Doctor ordered"
Jaxonalden is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2008, 07:54 PM   #10
Registered User
 
gregdacat's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Newport, KY
Posts: 202
Smile This makes sense!

"The light comes on when you exceed 75mph and the spoiler does not deploy."

Jaxonalden


I thought I had a bad dashboard light. I knew mine was functioning properly because I had a friend tell me they saw it deployed. However, I thought the owner's manual stated you get a dashboard light when it was deployed. Since I was not getting a light I assumed I had a dash light problem. Now I know.

You guys may not realize it but there is a ton of good stuff on this forum that you may take for granted but us newbies find invaluable. I read on another post that a guy's ignition switch completely locked up. Someone posted that he should try and turn the steering wheel to the left as he turned the ignition key and it should free up. Sure enough tonight as I was giving my Boxster a bath my ignition locked up. I tried the above and it worked just as described.

Thanks
Guys

Greg - Newport KY
2002 Triple black 64K miles (de-snorkeled, but NOT de-clawed

gregdacat is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 11:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page