Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Performance and Technical chat

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-16-2018, 12:55 PM   #1
Registered User
 
AZ986S's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Arizona
Posts: 375
1st hard to engage only sometimes

I recently installed a 997 shifter in my 02 Boxster S.
Although it seemed fine dry testing it before re-installing the center console (never did not go into 1st or any other gear), I occasionally am not able to put it in 1st after being in neutral when engine running. This happens when I'm at a red light, not when cold/hot. I'll sometimes try to rev the engine up to make it engage, but I fin that I just have to try a couple times until it goes into 1st. Not a show stopper, but it has happened at the track when I'm trying to pull out of grid and is somewhat embarrassing

I noticed that when installing the new 997 shifter, that the centering tool was worthless as I did not have enough adjustment on the cable for left/right when I used the tool. I'm assuming my problem has something to do with this. All other gears have not really changed, even after drain/refill with Porsche fluid, and are fine. Do I just need to make an adjustment somewhere else? Seems like the adjustment was bottomed out.

__________________
2002 Boxster S - NHP 200 Cell Headers,test pipes,Borla CatBack,Competition Plenum,74 mm TB, EVOMS Tune,Tarett UDP,Eibach Swaybars,BIlstein PSS9s,TuneRS rear toe links,wheel studs,15 mm wheel spacers on all 4,EBC yellow stuff pads,Sebro rotors, EBS oil baffles,160 deg Thermostat,2 quart Accusump,full filtration remote oil filter,rad fan switch,custom gauge/switch plate, Race Capture data logging, 90K miles
AZ986S is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2018, 06:08 PM   #2
Artist, 986S tinkerer
 
NewArt's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Montreal, Canada
Posts: 1,662
When I installed my 987 shifter (same as 997 I believe), I had no problem using the tool. I never really figured out what it was supposed to do, maybe since I didn’t change the cable ends which is the recommended procedure, I think.
__________________
James
2004 986 S
987 air intake TB and plenum, Mantissport 2 litre sump, UDP, Bilstein B6 with H&R lowering spings, re71-rs for track, other stuff.
https://www.youtube.com/user/12shoes2
NewArt is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2018, 06:36 PM   #3
Registered User
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 3
Have you replaced your front engine mount yet? After I did, mine was noticeably easier to slide into 1st.
Tony986Z is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2018, 09:34 PM   #4
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: CO
Posts: 981
Hmm? Ideally, the cables should have been in the exact same position with the new shifter as the old. Mine were, no issues with centering tool either. As mentioned, your MM might (probably is) shot if original, but I would guess your overall shift linkage adjustment is out of whack. It may require a full adjustment to include the trans side. Might be worth looking at your cables and see if they are giving it up at the trans. Again, you should have literally been able to drop in the new shifter and not adjusted anything and been fine.

Geof3 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 07:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page