Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-26-2010, 09:06 AM   #1
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Bastrop, TX
Posts: 705
Car died today, ideas on cause?

Driving along, no warning, engine shuts down. No lights, No codes
C1 fuse is blown, and when replaced, blows again the instant the key is inserted
and turned to ACC.

Dealer says the DME died. Is that possiable? Just to die? No water underseat
ever.

I say ignition switch... Had to flatbed to dealer, got stuck in the back country.

02, S, 73k miles.
__________________
2002 S
Pedro rear stabilizer bar, CF strut braces, Maxspeed headers with 100 cell cats, Fabspeed cat bypass pipes, H&R springs with M030 setup, TRG rear links, EVO air intake, B&M Short shift kit, Raby IMS upgrade, Raby underdrive pulley
jhandy is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 12:49 AM   #2
Registered User
 
Steve Tinker's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Queensland, Australia
Posts: 1,522
Give Jake a call - if I remember you have a good relationship with him, maybe he could shed some light on the problem for you.......
__________________
2001 Boxster S (triple black). Sleeping easier with LN Engineering/Flat 6 IMS upgrade, low temp thermostat & underspeed pulley.
2001 MV Agusta F4.
Steve Tinker is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 06:19 AM   #3
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Bastrop, TX
Posts: 705
A little update.

Dealer tested the DME and said that it is fine. they replaced and blew a few more of the C1 fuse.

They tracked it down to something I never heard happening before. However they say it is common on roads with debris.

The Bank 1 engine wiring to cam 1 position sensor has worn and is shorting on the body.

Splice,repair, diagnostic time, tow = 760$

drop motor, replace harness, time, tow = 3890$

So of course I asked they splice the wire. Can anyone think of a reason why this will not be good?

James
__________________
2002 S
Pedro rear stabilizer bar, CF strut braces, Maxspeed headers with 100 cell cats, Fabspeed cat bypass pipes, H&R springs with M030 setup, TRG rear links, EVO air intake, B&M Short shift kit, Raby IMS upgrade, Raby underdrive pulley
jhandy is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 08:19 AM   #4
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: San Francisco, CA
Posts: 91
wow

I feel so bad that you had to spend so much money just to figure that out!
Tranlm is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 08:44 AM   #5
Registered User
 
Perfectlap's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: New Jersey
Posts: 8,696
So $350 at an indpendent specialist?

Was it making any unusual noises before it died?
How much is a tow these days in TX? I coughed up $85 for five minute flatbed ride when my alternator gave out. I thought that was a bit pricey...
__________________
GT3 Recaro Seats - Boxster Red
GT3 Aero / Carrera 18" 5 spoke / Potenza RE-11
Fabspeed Headers & Noise Maker
BORN: March 2000 - FINLAND
IMS#1 REPLACED: April 2010 - NEW JERSEY -- LNE DUAL ROW
Perfectlap is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 08:46 AM   #6
Registered User
 
Join Date: May 2010
Location: fla
Posts: 8
Aren't you a surgeon in Texas? Surely you can afford to buy a new car?
porsche666 is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 09:43 AM   #7
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Bastrop, TX
Posts: 705
No noise, no warning, made a left turn and lost all electrical power.
The C1 fuse keep popping. All lights work, just when you turn the key, nothing happens.

The tow was 150. I think it was high because of where I was. The dealer was about 75 miles away. It does suck that it cost so much to fix. However I could not just leave it on the road, it would be on blocks by morning.


I hope this helps someone not spend $$ to fix a wire.
__________________
2002 S
Pedro rear stabilizer bar, CF strut braces, Maxspeed headers with 100 cell cats, Fabspeed cat bypass pipes, H&R springs with M030 setup, TRG rear links, EVO air intake, B&M Short shift kit, Raby IMS upgrade, Raby underdrive pulley

Last edited by jhandy; 05-27-2010 at 01:56 PM.
jhandy is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2010, 07:14 PM   #8
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Tejas/NorCal
Posts: 200
So, did this fix work in the end? I'm having the exact same issues. The engine cut out around a corner, cluster says "engine failure" and engine won't even turn over.

It started ONCE after replacing the 25 amp C1 fuse, and ran fine for 20+ minutes. Shut her down, and tried to restart, it wouldn't turn over, and won't again (15 fuses into testing!)

C1 blows immediately before even turning key to crank position. Chased everything I can think of down w/ elec tester. Tried new battery, swapped "53" relays, new ignition switch, tested red/green wire going from DME to fuse panel.

Any idea where the wire your dealer spliced is located?
tightbox is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2010, 04:04 AM   #9
Engine Surgeon
 
Join Date: Aug 2008
Location: Cleveland GA USA
Posts: 2,424
Hell, they have to drop the engine to change a wire harness??
No wonder those guys don't last long under my roof!

I've never had this issue occur before, but I can see how it happened. It could also start one hell of an engine fire had that fuse not done its job!
__________________
Jake Raby/www.flat6innovations.com
IMS Solution/ Faultless Tool Inventor
US Patent 8,992,089 &
US Patent 9,416,697
Developer of The IMS Retrofit Procedure- M96/ M97 Specialist
Jake Raby is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2010, 04:59 AM   #10
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Bastrop, TX
Posts: 705
The splice fixed the problem. I do not know where this wire is located, maybe someone has a picture of this the "Bank 1 engine wiring to cam 1 position sensor".

sorry I could not be of more help.
__________________
2002 S
Pedro rear stabilizer bar, CF strut braces, Maxspeed headers with 100 cell cats, Fabspeed cat bypass pipes, H&R springs with M030 setup, TRG rear links, EVO air intake, B&M Short shift kit, Raby IMS upgrade, Raby underdrive pulley
jhandy is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2010, 06:03 AM   #11
Engine Surgeon
 
Join Date: Aug 2008
Location: Cleveland GA USA
Posts: 2,424
I've seen that wire damaged before.. Something probably flew up off the road and hit the wire.. Its fairly exposed to the under side of the vehicle.
__________________
Jake Raby/www.flat6innovations.com
IMS Solution/ Faultless Tool Inventor
US Patent 8,992,089 &
US Patent 9,416,697
Developer of The IMS Retrofit Procedure- M96/ M97 Specialist
Jake Raby is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2010, 02:37 AM   #12
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Tejas/NorCal
Posts: 200
Jake, do you have a picture/diagram or description of where this wire is located?

My car has been stranded for over a week while I test everything I can think of!

Thanks!
tightbox is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 10:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page