Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-21-2014, 02:55 PM   #1
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Phoenix, AZ
Posts: 231
Durametric Troubleshooting of P1124,1126, and 0130

After much searching I have not found any clear answers. The car is running fine and I did a quick scan prior to the smog test. The P1124/1126/0130 came up, no CEL. After looking up the codes I hooked up the Durametric with the following results that I believe are most relevant to the situation.

The 02 sensor ahead of the cats, both banks, both look very sloppy. Sharp (up/down) and then slow reaction to both the high or low voltage. No real pattern just a choppy graph, not at all like the typical wave pattern I have seen....and I even played with the sample rate (fast/slow) and nothing smoothed the curves. In addition the values went below .1 on many occasion.

To ensure I am not missing any other "root" causes (e.g. air leak or fuel delivery issue) I checked the FRA and TRA (which best I can tell is the German version of Short and Long term Full Trim. I believe these are "normal" and do not indicate either a fuel delivery and intake air leak. The values I get are:

FRA/FRA2 - 1.03 (steady and the same for both)
TRA (.13) and TRA2 (.11) both steady

My conclusion is that it is simply the upstream O2 sensors and there is no other root issue. Any other thoughts on conclusions or other sensor I should have monitored? Thanks!!!

runjmc2 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2014, 03:32 PM   #2
Registered User
 
Join Date: May 2011
Location: Miami florida
Posts: 1,591
It really helps if you tell us what the fault code descriptions are. Eg. p1111 signal implausible.
__________________
Current car

2000 Boxster 2.7l red/black

Previous cars

1973 Opel Manta
1969(?) Fiat 850 Convertible
1979 Lancia Beta Coupe
1981 Alfa Romeo GTV 6
1985 Alfa Romeo Graduate
1985 Porsche 944
1989 Porsche 944
1981 Triumph TR7
1989 (?) Alfa Romeo Milano
1993 Saab 9000
san rensho is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2014, 06:26 PM   #3
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Phoenix, AZ
Posts: 231
It is a '97 manual with 112K mi., again is running fine and there is no CEL yet. Though I have seem some inconsistencies, I believe the error code descriptions are:

P0130 - Oxygen Sensor Ahead of Catalytic Converter (Cylinders 1 - 3) - Intercore Short Circuit or Limited
P1124 - Oxygen Sensing Adaptation Area 1 (Cylinders 1 - 3) - Rich Threshold
P1126 - Oxygen Sensing Adaptation Area 1 (Cylinders 4 - 6) - Rich Threshold
runjmc2 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2015, 04:12 PM   #4
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
Almost a year old bump...did new oxygen sensors resolve your issue?

epapp is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 08:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page