Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-25-2013, 10:46 AM   #1
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
Teeny fluctuations in idle

Ive seen similar fixes for fluctuations in idle like the idle air valve (99 non e-gas) and I've already cleaned that.

My idle will fluctuate maybe 50-100rpm when sitting at a stop light or just stopped in general. Are there any other things to check for idle fluctuation?

Thanks

epapp is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 11:24 AM   #2
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Maryland
Posts: 222
Mine went away when I changed the O2 sensors.
Wret is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 11:27 AM   #3
Registered User
 
Jager's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: California
Posts: 1,815
Garage
Did you clean the throttle body? Remove the intake tube and look inside the throttle body, around the butterfly, to see if there is a black build-up (coking). That build-up will interfere with air flow and the throttle position sensor at idle will not be nominal.
__________________
Jäger

300K Mile Club
Jager is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 12:08 PM   #4
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
Yes I took off throttle body, cleaned it completely etc.

So the only few things to look out for is idle air control, throttle body, and O2 sensors? If it was an O2 sensor giving a bad enough lambda, wouldn't I get a CEL?
epapp is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 12:11 PM   #5
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Maryland
Posts: 222
Quote:
Originally Posted by epapp View Post
Yes I took off throttle body, cleaned it completely etc.

So the only few things to look out for is idle air control, throttle body, and O2 sensors? If it was an O2 sensor giving a bad enough lambda, wouldn't I get a CEL?
Mine eventually did give a CEL but the idle fluctuation started long before that.
Wret is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 03:33 PM   #6
Registered User
 
golonaus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: chi-town
Posts: 328
Garage
got the same thing on my 99
clean TB and ICV
new MAF
which O2 r we talking??
__________________
99' with 3.4l engine. ROW tune. SAI delete
golonaus is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 06:14 PM   #7
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Location: Chicago
Posts: 61
I have the same thing in my 2000 S, havent do anything yet to fix it...
peterek is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 09:32 PM   #8
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
Quote:
Originally Posted by golonaus View Post
got the same thing on my 99
clean TB and ICV
new MAF
which O2 r we talking??
Do you mean you cleaned the TB and ICV and it fixed the problem?


Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
epapp is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2013, 09:49 PM   #9
Registered User
 
golonaus's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: chi-town
Posts: 328
Garage
Quote:
Originally Posted by epapp View Post
Do you mean you cleaned the TB and ICV and it fixed the problem?


Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
cleaning didnt solve it 4 me
But I belive my 02 sensors are original
__________________
99' with 3.4l engine. ROW tune. SAI delete

Last edited by golonaus; 10-25-2013 at 09:52 PM.
golonaus is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2013, 05:16 PM   #10
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: Houston
Posts: 366
Quote:
Originally Posted by peterek View Post
I have the same thing in my 2000 S, havent do anything yet to fix it...
Same on my 2000 S - the tach flutters about half of its width at idle.
__________________
DD summer/winter: 2000 Boxster S
DD spring/fall: 914-6 w/ 3.0L SC Dual Webers

http://imgur.com/a/k0Wtl - My 914-6 Build/Project Story
patssle is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2013, 08:26 PM   #11
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
About half the needle width? Yeah that's exactly what I'm talking about. I suppose if it's happening on egas and non egas models then it's probably not my ICV.


Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

epapp is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 04:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page