Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Performance and Technical chat

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2019, 04:18 PM   #1
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Melbourne, Australia
Posts: 6
Are O2 Spacers required for Max-flo on 986?

Hi,
I’ve recently installed the Fabspeed Maxflo Performance Exhaust System on my 03 Boxster. It is great however, since then I keep getting error codes - P1101 [input variables charge measurement] & P1126 [oxygen sensing adaptation lower load, bank 1]. I clear the codes and it is fine for a few days, and then suddenly they are back. I do note that the CEL doesn’t come on. I only know about it as I checked with Durametric after install.
I am running a stock air filter, but not sure of the car’s history (before 2015) I cleaned both the MAF and throttle body. Suspecting air leaks, I checked for excessive vacuum on the oil filler cap, not really evident, but not knowing how long the AOS has been in – I replaced it anyway. I also replaced the O2 sensors (new Bosch). Got a new gas cap too just in case the old one was part of the problem.

I took it to an indie Porsche mechanic and he can’t find fault with the exhaust install or any air leaks either (visual inspection – not a smoke test).
I haven’t seen a P1124 code only P1126 and occasionally a P1101 (once a week).
I have seen that on some exhaust applications that O2 spacer is required. Should that be something I should try? Or given that the CEL doesn’t actually come on (runs smooth and idles fine) – is this a problem I can ignore?

Last edited by Tigger19; 07-10-2019 at 05:34 PM.
Tigger19 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2019, 06:48 PM   #2
Artist, 986S tinkerer
 
NewArt's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Montreal, Canada
Posts: 1,509
If the code keeps coming back, eventually you will get a cel if you don’t clear the codes. I have a similar problem with my headers and high flow cats. I’m hoping to get my tune adjusted to compensate.
__________________
JesseJames
2004 986 S
987 air intake TB and plenum, Mantissport 2 litre sump, UDP, Bilstein B6 with H&R lowering spings, re71-rs for track, other stuff.
https://www.youtube.com/user/12shoes2
NewArt is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2019, 07:06 PM   #3
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Melbourne, Australia
Posts: 6
Are O2 Spacers required for Max-flo on 986?

Thanks so maybe instead of O2 spacers I look at fuel trim values instead? Although not sure why only bank 1 ??
Tigger19 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 09:08 AM   #4
Registered User
 
BYprodriver's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: O.C. CA
Posts: 3,166
Garage
Quote:
Originally Posted by Tigger19 View Post
Thanks so maybe instead of O2 spacers I look at fuel trim values instead? Although not sure why only bank 1 ??

Yes, might be fuel delivery issue, clogged fuel injector etc. Inspect spark plugs.
__________________
2000 S Speed YellowLN 3.6L cylinders & pistons, triple row IMSB upgrade, R&R connecting rods, billet tensioner paddle,oilpump driveshaft.Heads rebuilt by F6I with new valves & springs.Cayman airbox & MAF housing, 996 intake plenum & 75mm T/B. NHP sport converters &Dansk muffler
BYprodriver is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2019, 04:43 PM   #5
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Melbourne, Australia
Posts: 6
OK. I forgot to add I replaced coil packs and spark plugs at last service only 2000 miles ago. I ran a can of injector cleaner through at that time too (do this every service) but I will look at the plugs condition again as suggested.
Tigger19 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2019, 02:02 AM   #6
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Melbourne, Australia
Posts: 6
Got a P1126 & P1133 error today which I believe could be MAF. I cleaned it and re-I stalled it. Cleared codes and went for a long drive. So far so good. I might have to get a new one before it fails completely.
Thanks for the advice.

Last edited by Tigger19; 07-12-2019 at 11:01 PM.
Tigger19 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2019, 03:02 PM   #7
Registered User
 
BYprodriver's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: O.C. CA
Posts: 3,166
Garage
Quote:
Originally Posted by Tigger19 View Post
Also forgot to add I replaced all coil packs and spark plugs at the last service 1000 miles ago and as routine I run a bottle of injector cleaner through every service. I will still look at plug condition anyway as advised.
All the better if all the plugs look good you must have crossed some of the coil wires.
__________________
2000 S Speed YellowLN 3.6L cylinders & pistons, triple row IMSB upgrade, R&R connecting rods, billet tensioner paddle,oilpump driveshaft.Heads rebuilt by F6I with new valves & springs.Cayman airbox & MAF housing, 996 intake plenum & 75mm T/B. NHP sport converters &Dansk muffler
BYprodriver is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 10:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page