Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-19-2016, 06:48 AM   #1
Registered User
 
Join Date: May 2016
Location: Florida
Posts: 7
Top not opening all the way

Gooood morning guys (and girls?),

I just took my 04 for a photo session and realized that my top isn't opening all the way anymore. The right side of the cover (?) is lifted about 3/4 inch (see photo). The left side is completely down.
When the top is up, the gap is no longer there (which tells me there is nothing obstructing the movement).
Seems like the mechanism stops half a second before completing, maybe? Is there a way of resetting the operating mechanism?

Has anyone seen this before? I searched around but couldn't find anything quite like this.






Here is one of my favorite pics of it:

wantsasheep is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2016, 07:40 AM   #2
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 50
Garage
I have a seal gray base 03 that has pretty much this exact same problem. My clamshell cover is flat when roof is up too. However both sides on mine are a little raised (maybe a little less than the R side on yours) when the top is down. I am also interested if there is a fix floating around here or any advice.
ttmedical is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2016, 09:15 AM   #3
Registered User
 
CrisZenithBlue's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Miami, FL
Posts: 474
most likely your top mechanism is out of alignment. this happens sometimes with wear and tear and the process to get it back is pretty straight forward and requires about 30 minutes of your time.

read this article and see the last section regarding the alignment of the top:

Porsche Boxster Convertible Top Repair - 986 / 987 (1997-08) - Pelican Parts Technical Article

i dont recommend the power drill method to spin the cables but rather just unplug one side at a time in the top motor otherwise you risk stripping the threads on the cable and then you have a new problem.

another reason could be that the nylon gears in the top transmissions (one on each side) are worn and the mechanism doesnt have the power to pull the clamshell all the way down. when you hear those final 2 seconds of the top operation (when opening) that's when it's tightening everything down. broken or worn gear teeth in the transmissions might keep the mechanism from closing it all the way down.

i suggest first trying to align it and if that doesnt do it open the transmissions up and see how the gears look like. it's a bit of a pain but not too hard and you can either buy used transmission replacements or buy aftermarket gears that are not made out of nylon.

mine was sitting too high on one side and simply aligning it did the trick!
i subscribed to this thread so if you guys need additional help with it let me know. you can also PM me.

good luck!

Cristian

Last edited by CrisZenithBlue; 10-19-2016 at 09:18 AM.
CrisZenithBlue is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2016, 10:06 AM   #4
Registered User
 
Join Date: May 2016
Location: Florida
Posts: 7
Thank you Cris,

I will give it a shot this afternoon and post the results!



Update:

It was right on Cris, thank you very much. Took me about 5 minutes by disconnecting one side and pressing the button for about half a second.


Last edited by wantsasheep; 10-19-2016 at 10:36 AM.
wantsasheep is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 12:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page