Go Back   986 Forum - for Porsche Boxster & Cayman Owners > Porsche Boxster & Cayman Forums > Boxster General Discussions

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-30-2014, 08:57 AM   #1
98 Arctic silver 986
 
tommy583's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upstate, NY
Posts: 1,238
Garage
Cruise control doesn't work

My cruise control has seemed to stopped working again. Two years ago it stopped working and replacing the switch on the clutch did the trick. I know there is a switch on the clutch and brake. The green light comes on when i activate the cruise, but cruise doesn't work. Is there anything else that would cause it not to work or did the switch go bad that fast? The brake lights all work, so i wouldn't think it would be that switch. Thanks.

tommy583 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2014, 09:34 AM   #2
Registered User
 
Join Date: Dec 2013
Location: NW Arkansas
Posts: 58
Replace the brake switch. It has multiple contacts inside. The ones for the brake light circuit can be good and the contact feeding the cruise controller not working.

Mike.
ammonman is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2014, 09:39 AM   #3
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
HHHHmmmmm..I never thought of that. I have the same issue except the green light comes on, and when I try to set a speed, the green light will shut itself off a second or so later, and the car will not cruise/I cannot reactivate the green light until I restart the car.

Ill check the switch operation tonight
epapp is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2014, 12:42 PM   #4
98 Arctic silver 986
 
tommy583's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upstate, NY
Posts: 1,238
Garage
Quote:
Originally Posted by ammonman View Post
Replace the brake switch. It has multiple contacts inside. The ones for the brake light circuit can be good and the contact feeding the cruise controller not working.

Mike.
OK thanks. I'll try that tomorrow. I also heard that if any of your outside lights are out the cruise won't work. Not sure if that is true or not, something to check I guess.
tommy583 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2014, 03:36 PM   #5
Registered User
 
Join Date: Dec 2013
Location: NW Arkansas
Posts: 58
My cruise would work for about 45-60 minutes then suddenly dis-engage. The dash indicator would stay lit. You could get it to re-engage at random for a totally random amount of time. Replaced the clutch and brake switches and it has worked perfectly, especially over 3000 miles of highway driving on vacation a couple of weeks ago.

Mike
ammonman is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2014, 02:51 PM   #6
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
Cleaning the brake switch did not work for me. Ill try the clutch switch tonight.

Tommy, interestingly enough I did modify my brake light circuit, but that is only for the night time lights, not the brake lights. I didnt touch those or modify them.
epapp is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2014, 05:06 PM   #7
Registered User
 
Shehadehd's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: Bay Area, CA
Posts: 310
Garage
Quote:
Originally Posted by epapp View Post
Cleaning the brake switch did not work for me. Ill try the clutch switch tonight.

Tommy, interestingly enough I did modify my brake light circuit, but that is only for the night time lights, not the brake lights. I didnt touch those or modify them.

What about your third brake light flashy thing?
__________________
If you are interested in a Comfort-Top module, please visit:

https://www.enhancedautomods.com/shop/comfort-top
Shehadehd is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2014, 06:51 PM   #8
98 Arctic silver 986
 
tommy583's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upstate, NY
Posts: 1,238
Garage
All my brake lights work. I did have a tail light out. I've since replaced it, the cruise still does not work. I will clean both brake and clutch switches tomorrow to see if that helps. If it doesn't I will see if one of my Porsche buddies will let me swap switches with them. His cruise works fine.
tommy583 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2014, 06:03 PM   #9
98 Arctic silver 986
 
tommy583's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upstate, NY
Posts: 1,238
Garage
Ok, I took both switches out and cleaned them. Getting the brake switch back in place was a pain in the rear. I ended up getting it lined up and turning the switch with a Cresent wrench. Well the cruise works now. We will see for how long. I think i'll order a couple of new ones just in case.
tommy583 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2014, 04:57 PM   #10
Registered User
 
epapp's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Location: Bay Area
Posts: 700
Garage
I cleaned both switches and it still does not work .

Tommy, did your green light go out when trying to activate CC?
epapp is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2014, 08:13 PM   #11
98 Arctic silver 986
 
tommy583's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upstate, NY
Posts: 1,238
Garage
Quote:
Originally Posted by epapp View Post
I cleaned both switches and it still does not work .

Tommy, did your green light go out when trying to activate CC?
No my green light always stayed on, even when the cruise didn't work. Maybe it does have something to do with your brake lights?
tommy583 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 06:55 AM   #12
Registered User
 
flouese's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Callahan, FL
Posts: 374
Still learning my 99 Boxster. Tried cruise control for the first time. Green light came on, however, when I pushed the lever forward to set the speed, nothing happened. It felt as if the lever just moved forward and sprang back. Should I feel something different in the lever when it engages cruise control? Or am I just not operating the system correctly. Re-read the directions in the owners manual several times. HELP!
__________________
99 Boxster base
1966 912 3 gauge
flouese is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 07:12 AM   #13
I am my own mechanic....
 
Timco's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Salt Lake City, UT
Posts: 3,433
There's a switch that engages when the clutch is all the way out. That has to be adjusted perfect and working. That was my issue. Light stayed on but no set speed.
__________________
'04 Boxster S 50 Jahre 550 Spyder Anniversary Special Edition, 851 of 1953, 6-sp, IMS/RMS, GT Metallic silver, cocoa brown leather SOLD to member Broken Linkage.
'08 VW Touareg T-3 wife's car
'13 F150 Super Crew long bed 4x4 w/ Ego Boost
Timco is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 08:29 AM   #14
Registered User
 
CoBeerToad's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Peoria IL
Posts: 526
Garage
My '97 takes a while to activate. It's been a while, but I'd guess between 10 and 20 seconds before it engages. I only use it on the e-way on long trips so it's not an issue for me.

20 seconds seems long. Maybe it's 10-15.
CoBeerToad is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 08:45 AM   #15
98 Arctic silver 986
 
tommy583's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Upstate, NY
Posts: 1,238
Garage
My cruise control has worked perfect since I cleaned and adjusted the switches. It also engages instantly, no 10 to 20 second delay. One important note i forgot to mention before. The brake switch wasn't seating fully in the bracket. If I turned it around an 1/8 of a turn backwards, then it seemed to be more sturdy. It has worked for over 30,000 miles since I last messed with it.
tommy583 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2015, 08:52 AM   #16
Registered User
 
BYprodriver's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: O.C. CA
Posts: 3,292
Garage
Quote:
Originally Posted by tommy583 View Post
OK thanks. I'll try that tomorrow. I also heard that if any of your outside lights are out the cruise won't work. Not sure if that is true or not, something to check I guess.
Just the brake lights

__________________
2000 S Speed Yellow LN 3.6L cylinders & pistons, triple row IMSB upgrade, R&R connecting rods, billet tensioner paddle&,oilpump driveshaft.Heads rebuilt by F6I with new valves & springs.Cayman airbox & MAF housing, 996 intake plenum & 75mm T/B. Fabspeedsport converters &Dansk muffler
BYprodriver is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -8. The time now is 11:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page